Iratanyag megsemmisítés GDPR

Iratanyag megsemmisítés GDPR

Örömmel tudatjuk, hogy egy újabb szolgáltatással bővültünk: IRATANYAG MEGSEMMISÍTÉS

Cégünk, a Rúzsa Trans Kft. fő tevékenységi körünk a költöztetés és áruszállítás mellett selejtezésre váró iratanyagok megsemmisítésével is foglalkozik.
Vállaljuk az elévülési időn túli iratok megsemmisítését. Rakodástól, a szállításon át, az iratanyag teljes körű megsemmisítési dokumentációjával együtt.

Teljes körű ügyintézéssel vállaljuk selejtezett iratanyagok megsemmisítését.
Rakodással,szállítással, adatvédelmi és megsemmisítési dokumentációval.

Iratok megőrzése az egyes jogszabályok szerint:

Az iratokanyagok megőrzéséről, tárolásáról és selejtezéséről több jogszabály is rendelkezik erről. Amennyiben ezek a szabályok ugyanarra a bizonylatra különböző megőrzési időt határoznak meg, úgy mindig a hosszabbat kell figyelembe venni.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény szerint a bizonylatokat az adómegállapításhoz való jog elévüléséig kell megőrizni. Az elévülés alapesetben a bevallás, bejelentés beadási vagy az adó fizetési határideje évének utolsó napjától számított ötödik év utolsó napja. Az elévülési időszak és ezáltal a megőrzési időszak bizonyos esetekben meghosszabbodhat. Az adózó javára mutatkozó önellenőrzés pedig meg is szakítja az elévülést.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény alapján az üzleti évről készített beszámolót, üzleti jelentést és ezeket alátámasztó dokumentumokat nyolc évig szükséges megőrizni.

társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény értelmében a munkaügyi iratok megőrzése a biztosítottra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő ötödik év végéig kötelessége a munkáltatónak. A bérrel kapcsolatos iratok megőrzése kiemelten fontos.